Pallontallaajat.net
Valikko
Etsi tästä aiempia blogikirjoituksia
Viimeisimmät kommentit

Vaikka otsikko muuta lupailee, ei tätä blogia kuitenkaan kirjoita mies, vaan lievästi Peter Pan -syndroomainen neitokainen. Päivittelen blogia epäsäännöllisesti omaksi muistoksi ja tietysti viihdyttääkseni perhettä, läheisiä ja miksei tuntemattomiakin. Toivon että blogista on iloa myös muille reissussa oleville ja lähtemistä suunnitteleville.

Backpacking

Mieletön Angkor Wat

on 8.12.2016

Angkorin temppelialue sijaitsee Kambodzassa lähellä Siem Reapia, josta on matkaa Thaimaan rajalle vain noin kolmisen tuntia. Se tunnetaan Kambodzan symbolina ja on maansa kuuluisin nähtävyys, eikä suotta.

img_0269

En todellakaan ole temppelifani ja aina Aasiaan matkustaessani saan niistä yliannostuksen noin viikossa. Tämä johtaa siihen, etten myöhemmin jaksaisi käydä yhdessäkään, ja varmasti joskus missaan hienon yksilön, niitäkin kun toki löytyy. Noin suurpiirteisesti olen sit mieltä että kun on nähnyt temppelin on nähnyt temppelit. Asiahan ei tietenkään ole näin mustavalkoinen ja välinpitämättömyyteni saa aina temppeleihin fanaattisesti suhtautuvat raivon partaalle.

Asenteeni johtunee siitä, etten ymmärrä temppeleiden hienouksia ja eri muotojen ja figuureiden tarkoituksia. Asiaan perehtymällä siitä varmasti tulisi mielenkiintoisempi. Jos joku temppelitietoinen seikkailee samoilla suunnilla, niin saa tulla valaisemaan minua!

img_0224

Tämä avautuminen pohjustukseksi sille, etteivät odotukseni Angkorin aluetta kohtaan olleet kovin korkealla. Eiväthän nämä temppelit tietenkään olleet sama asia kuin jokaisesta aasialaisesta kylästä löytyvät, mutta en kuitenkaan ollut kovin vakuuttunut jaksaisinko innostua satoja vuosia vanhoista kivikasoista.

Vierailupäivänä kello herätti neljältä, koska auringonnousun pitäisi olla yksi temppelialueen hienoimmista asioista. Herätessäni kuulostelin että ulkona sataa ja jatkoin unia vielä tunnin. Pääsin siis vihdoin ylös viiden maissa aamun sarastaessa. Sateesta ei näkynyt jälkeäkään, joten taisin vain nähdä unta. Matka Siem Reapista alueelle lipputoimiston kautta kesti noin tunnin, tosin sähkömopollani ei päässyt kolmeaviittä km/h nopeampaa kuin alamäessä 😅Aamu onneksi oli pilvinen, joten oikeastaan en missannut mitään.

Vinkki! Lipun voi hakea jo edellisenä päivänä, jolloin sillä pääsee ihastelemaan jo lipunostopäivän auringonlaskua. Samana päivänä et jaksa sekä auringonnousua, että,-laskua. Minulle ei tätä valitettavasti kukaan kertonut, mutta onneksi oli jokatapauksessa pilvistä, niin ei haitannut.

Angkorin alue rakennettiin Khmerien kuningaskunnan keskukseksi 900-luvulta alkaen. Aluetta tutkaillessa tuntuu käsittämättömältä että tuohon aikaan on saatu aikaiseksi niin valtavia ja upeita rakennelmia. Vallihaudat ovat suurimmillaan kaksisataa metriä leveitä, ja kuin viivottimella ja vatupassilla vedettyjä. Muutenkin kaikki on piirun tarkasti paikoillaan. Ensimmäiset länsimaiset vierailijat 1500- ja 1600-luvulla eivät uskoneetkaan alueen olevan Khmerien käsialaa vaan jonkin aikaa sen uskottiin olevan eurooppalaisten rakentama.

Vallihauta ja sen ylittava silta kohti Angkor Watia.

Vallihauta ja sen ylittava silta kohti Angkor Watia.

img_0266

 

Myos tiet olivat luotisuoria ja temppelialueille paasi vain kulkemalla naiden melkein pari tuhatta vuotta vanhojen porttien lapi.

Myos tiet olivat luotisuoria ja temppelialueille paasi vain kulkemalla naiden melkein pari tuhatta vuotta vanhojen porttien lapi.

 

Varhaisten länsimaisten vierailijoiden jälkeen temppelialue painui jälleen melko lailla unohduksiin ja palasi länsimaiseen tietoisuuteen vasta vuonna 1864 kun erään ranskalaisseikkailijan tarinoita ja piirrustuksia julkaistiin kansainvälisissä lehdissä.

Päätemppeli Angkor Wat on maailman suurin uskonnollinen monumentti. Se valmistui 37 vuoden rakennusurakan päätteeksi vuonna 1150. Alunperin se rakennettiin ylistykseksi hindujumala Visnulle, mutta myöhemmän kuninkaan mieltymyksen mukaan hindulaisuus sai väistyä buddhalaisuuden tieltä. Tämän vuoksi temppeli on mielenkiintoinen sekoitus näitä kahta kulttuuria.

Angkor Watin muurien sisalla. Ja tama on siis vain yksi temppeli.

Angkor Watin muurien sisalla. Ja tama on siis vain yksi temppeli.

Alueen koosta jotakin kertokoon se, että aikoinaan siellä asui satoja tuhansia ihmisiä. Melkoinen kaupunki 1200-lukulaiseksi. Samaan aikaan Euroopan suurkaupunkien asukasmäärät olivat kymmeniä tuhansia.

1960-luvun lopussa Kambodzassa alkoi sisällissota, jonka päämajan Pol Potin johtamat Punakhmerit sijoittivat Angkoriin. Siinä käytössä alue oli aina Punakhmerien hirmuhallinnon päättymiseen saakka. Ihmeen kaupalla suuritta vaurioitta selvinneen alueen jälleenrakennus ja turismi kukoistavat jälleen.

img_0232

Naita puita ihmettelin vaikka kuinka kauan. Miten ne on levittanyt juurensa ja kuinka ne pysyy pystyssa 🙂

 

img_0231

Tata temppelia on kaytetty Tomb Raider -elokuvassa.

 

Osa restauroinnista on jatetty ihan tarkoituksella tekematta.

Osa restauroinnista on jatetty ihan tarkoituksella tekematta.

Alueelle myydään 1, 3 ja 7 päivän mittaisia lippuja. Suosiolla valitsin yhden päivän lipun. Ehkä tavallisin tapa paikalle pääsyyn ja siellä kiertelyyn on tuk tukin ja kuskin vuokraaminen. Hyvällä onnella saat kuskin, joka toimii myös oppaana ja oikeasti osaa kertoa jotakin temppeleistä. Huonommalla tuurilla kuskisi ei tiedä temppeleistä muuta kuin niiden sijainnin ja nimet. Oppaan voi myös vuokrata erikseen, joko koko päiväksi mukaan tai aina temppeli kerrallaan niiden edustoilla.

img_0227

Temppelialue on laaja, lyhinkin reitti viitisenkymmentä kilometriä. Kävely temppeleiden välillä ei siis ole vaihtoehto. Polkupyörien vuokrausta sen sijaan harrastetaan ja hyväkuntoisella tämä sopinee hyvin. Myös ohjattuja oppaallisia pyöräretkiä on tarjolla. Itse tykkään aina tehdä mahdollisimman paljon omatoimisesti, joten valintani kohdistui sähköpyörään. Luulin että se olisi ollut polkupyörä, jossa moottori vähän avustaa. Tämä versio oli kuitenkin sähköllä toimiva mopo, jota hätätapauksessa oli mahdollista polkea lyhyen matkaa latauspisteelle…

Mopo poseeraa.

Mopo poseeraa.

 

Taydellisen suorakulmainen tekojarvi.

Taydellisen suorakulmainen tekojarvi.

Sähköpyörässä oli se etu, että sillä saa periaatteessa vapaasti huristella temppelialueella toisin kuin moottoriajoneuvoilla. Loppujen lopuksi tästä ei mielestäni juuri ollut apua, sillä melko laiska saa olla jos ei jaksa parkkipaikoilta temppeleille kävellä. Hyvä puoli oli se, että sain ihan itse päättää kuinka kauan missäkin olen ja periaatteessa myös reitin, joka tosin käytännössä on kuitenkin kaikille sama.

Päivä kului temppeleitä katsastaen ja illalla kyllä tiesi kävelleensä ja kiivenneensä portaita. Sää oli puolipilvinen, mutta silti kuumuus oli päivällä todella tukahduttava. Joillakin temppeleillä armahtava varjoa löytyi paremmin kun taas toisilla hyvin huonosti.

Muutamat portaat.

Muutamat portaat.

Mutta siis ne itse temppelit näin temppeliangstaajan näkökulmasta. Ne oli aivan mahtavia! Vaikuttavia ja kauniita. Historian saattoi ihan haistaa ja maistaa, etenkin kun sattui osumaan johonkin sellaisena ajankohtana, ettei muista ihmisistä ollut suuremmin harmia. Temppeleiden yksityiskohdat ja koristelut ovat niin tarkkoja ja hiottuja, ettei silmä meinaa uskoa.

img_0229

 

img_0254

 

img_0223

Melkein harmitti, että tuli ostettua vain yhden päivän lippu. Toisaalta päivä oli niin rankka, että en usko että olisin seuraavana päivänä jaksanut niin paljoa innostua. Suosittelen paikalla vierailua ihan kaikille. Mene, jos vaan ikinä tulee siihen mahdollisuus!

Angkor Wat sisalta.

Angkor Wat sisalta. Ei ollut mikaan pieni rakennelma.

 

Yhden turistin aamujumppaa.

Yhden turistin aamujumppaa.

 

Aamun ensimmaisella tempelila sain kunnan olla hetken yksin.

Aamun ensimmaisella tempelila sain kunnian olla hetken yksin.

 

img_0261

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT

JÄTÄ KOMMENTTI